و در این راستا پمپ آزمایشگاهی به عنوان یکی از تجهیزات رایج آزمایشگاه‌های مدرن مورد توجه قرار گرفته است. تعدد پمپ‌ های آزمایشگاهی موجود در بازار ممکن است انتخاب را برای متخصصین دشوار کند. پمپ آزمایشگاهی در انواع و اقسام مختلفی موجود است و باید با توجه به نوع کاربرد و میزان نیاز، دست به انتخاب یکی از این دستگاه‌ها زد. در ادامه به تعدادی از پمپ‌های آزمایشگاهی خواهیم پرداخت.


پمپ آزمایشگاهی پریستالتیک

پمپ آزمایشگاهی پریستالتیک بهترین انتخاب برای سیستم‌هایی است که با مایعات با خلوص بالا کار می‌کنند. این پمپ دارای تیوب‌های خارجی انعطاف‌پذیر است. این بدین معناست که مایع در مسیر سرراستی جریان می‌یابد و هرگز از تیوب خارج نمی‌شود. تمام قسمت‌های پمپ آزمایشگاهی پریستالتیک قابل شست‌ وشو و نظافت است و می‌توان آنها را به راحتی استرلیزه کرده و دوباره در جای خود قرار داد.

توجه داشته باشید که تیوب‌های پمپ پریستالتیک باید به صورت منظم تعویض شود. تیوب‌های کهنه ممکن است ترک خورده و دچار نشتی شوند و در نتیجه ذراتی به صورت ناخواسته به سیال موجود در پمپ نفوذ کند. بنابراین باید همیشه تیوب‌های پمپ آزمایشگاهی را برای یافتن ترک و نشتی چک کرد.

جریان سیالات در پمپ پریستالتیک دارای پالس نسبتاً قوی است. مدل‌های مختلف پمپ آزمایشگاهی پریستالتیک ممکن است تعداد رولرهای بیشتر یا کمتری داشته باشند یا از تیوب‌های موازی استفاده کنند. همچنین برخی مدل‌ها ممکن است دارای قابلیت کنترل شدت پالس دستگاه باشند. به طور کلی قیمت پمپ‌ آزمایشگاهی پریستالتیک ممکن است با توجه به امکانات ارائه شده متغیر باشد.


مزایای پمپ آزمایشگاهی پریستالتیک

از مزایای پمپ آزمایشگاهی پریستالتیک می‌توان به این موارد اشاره کرد: جریان سیال در این پمپ بسیار تمیز بوده و احتمال آلوده شدن مایعات در آن نسبت به سایر پمپ‌ها در کمترین حد ممکن است. تیوب‌ها به راحتی قابل تعویض و تمیز کاری هستند.

پمپ آزمایشگاهی پریستالتیک از نوع جابجایی مثبت، تعداد چرخه‌های سیالات در پمپ را به شما نشان می‌دهد و به همین دلیل کاربر از مقدار مایع منتقل شده در آن اطلاع خواهد یافت. همچنین این پمپ قادر است سیالات با ویسکوزیته بالا را به راحتی به جریان بیندازد.

از ویژگی‌های دیگر پمپ آزمایشگاهی پریستالتیک می‌توان به قابلیت هواگیری خودکار اشاره کرد. همچنین بسیاری از مدل‌های این پمپ با کنترلرهای سرخود ارائه می‌شوند. مشخصه دیگر این پمپ آن است که جریان مایع در آن برگشت‌پذیر است.

پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی بادی

پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی بادی یا AODD به دلایل زیادی انتخاب اول بسیاری از آزمایشگاه‌هاست. این پمپ دارای سیستم منعطفی بوده و مزایای بسیاری دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

از مزایای پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی بادی، عدم نیاز به انرژی الکتریکی است. این نوع پمپ به خصوص هنگام کار با مایعات قابل اشتعال کاربرد دارد. اغلب پمپ‌های دو دیافراگمی با ایمنی بالا طراحی شده‌اند و هیچ جرقه یا عامل اشتعال‌زایی ندارند و به همین دلیل بهترین گزینه برای کار با سیالات آتش گیر هستند.

بسیاری از پمپ‌های شیمیایی هوا را پمپاژ نکرده و اغلب با مایع پمپاژ شده خود را خنک می‌کنند. به همین دلیل این گونه پمپ‌ها بدون مایع سریعاً داغ می‌شوند. اما پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی بادی حتی بدون نیاز به مایع نیز می‌تواند به صورت خشک کار پمپاژ را انجام دهد.

پمپ دو دیافراگمی بادی به صورت خودکار هواگیری می‌شود. برخلاف اغلب پمپ‌های پروانه‌ای، در پمپ دو دیافراگمی بادی لازم نیست پمپ را با مایع پر کنید تا فرایند پمپاژ شروع شود. ممکن است تیوب‌های پمپ پر از هوا باشد ولی پمپ AODD بدون هیچ مشکلی با مکش کافی، هواگیری را انجام خواهد داد.

فشار خروجی سیالات در پمپ آزمایشگاهی دو دیافراگمی بادی نسبتی مستقیم با فشار ورودی دارد. میزان فشار ورودی نیز کاملاً قابل تنظیم است و می‌توانید بر اساس نیاز آن را کم و زیاد کنید. سرعت انتقال سیالات نیز در این پمپ آزمایشگاهی تا حدودی با والو سوزنی قابل تنظیم است. فشار کمتر هوا به معنای سرعت کمتر عمل پمپاژ خواهد بود.

پمپ‌ دیافراگمی الکتریکی

پمپ‌ دیافراگمی الکتریکی ممکن است از نوع موتوری یا سیم‌پیچی باشد. این پمپ نیز دارای بسیاری از مشخصات پمپ AODD است با این تفاوت که از انرژی الکتریکی به جای فشار باد استفاده می‌کند. بسیاری از مدل‌های این نوع پمپ به صورت با کنترلر یا بدون کنترلر در دسترس قرار دارند. مدل‌های تک و دو دیافراگمی این پمپ آزمایشگاهی نیز موجوداند.

پمپ آزمایشگاهی سرنگی

پمپ آزمایشگاهی سرنگی نیز همان‌طور که از نامش پیداست از سرنگ برای جریان سیال استفاده می کند. این پمپ‌ها معمولاً از یک سرنگ شیشه‌ای استفاده می ‌کنند که می‌توان آن را از دستگاه جدا و تعویض کرد. اغلب پمپ‌های سرنگی از نوع پیچی هستند و روی یک پلانجر استاندارد سرنگ را عقب و جلو می ‌کشند. سرنگ‌های شیشه‌ای معمولاً دقت بیشتری نسبت به انواع پلاستیکی سرنگ ‌ها دارند و استفاده از آنها در پمپ سرنگی رایج‌تر است.

از مزایای پمپ سرنگی می‌توان به این موارد اشاره کرد: این پمپ‌ها برای حجم‌های اندک مایعات مناسب‌اند و اغلب برای مایکرو سیالات مورد استفاده قرار می‌گیرند. بسیاری از این پمپ ‌ها قادراند از سرنگ‌هایی با حجم‌های مختلف استفاده کنند؛ بنابراین می‌توان میزان جریان سیال را بر اساس حجم سرنگ انتخاب کرد. همچنین اغلب پمپ‌های سرنگی قادراند سرنگ‌ها را عقب کشیده و بنابراین جریان حرکت سیال را برعکس کنند. با استفاده از این نوع پمپ می‌توان روی میزان جریان سیال تا حدود زیادی کنترل داشت. شاید بتوان مشکل اساسی پمپ آزمایشگاهی سرنگی را عدم ثبات جریان در سرعت‌ پایین انتقال سیال دانست. همچنین حجم جریان نیز محدود به حجم سرنگ انتخابی است.

منبع