کمپرسور آزمایشگاهی
کمپرسور آزمایشگاهی وسیله ای است که در آزمایشگاه ها و محیط های پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا از کمپرسور آزمایشگاهی در دندانپزشکی ها و مراکز خدمات پزشکی استفاده می شود. کمپرسور آزمایشگاهی به دلیل ارتباط مستقیم با افراد از روغن به عنوان خنک کننده استفاده نمی کند تا بتواند هوایی سالم و بدون مشکل ارائه نماید. در ادامه متن در خصوص انواع کمپرسور آزمایشگاهی و نحوه کار آن ها توضیح خواهیم داد.
کمپرسور آزمایشگاهی یا کمپرسور بدون روغن دستگاهی برای تولید هوا است که بدون استفاده از روغن به عنوان خنک کننده به تولید هوای فشرده می پردازد. کمپرسور های معمولی از روغن به عنوان خنک کننده و برای نرم کردن قطعات و کاهش خوردگی استفاده می کنند. وجود روغن در داخل قطعات مختلف کمپرسور باعث می شود در هوای فشرده نهایی مقداری روغن وجود داشته باشد و این ناخالصی برای صنایع حساس مانند مواد غذایی و دندانپزشکی به هیچ وجه قابل قبول نیست. به همین دلیل نیز مدل های جدیدی از کمپرسور ها به بازار آمده اند که بدون روغن کار می کنند و بدین شکل محصول نهایی آن ها عاری از روغن است. در ادامه به توضیح نحوه کار کمپرسور آزمایشگاهی و همچنین توضیحاتی در خصوص انواع، کاربرد ها و نحوه نگهداری از این مدل کمپرسور ها خواهیم پرداخت.
کمپرسور آزمایشگاهی چگونه کار می کند؟
کمپرسور آزمایشگاهی به دلیل عدم استفاده از روغن در داخل قطعات کمپرسور به سرعت گرم می شود. به همین منظور نیز عمل فشرده کردن هوا معمولا در دو مرحله یا بیشتر صورت می گیرد. در ادامه به توضیح مراحل فشرده سازی هوا توسط کمپرسور آزمایشگاهی خواهیم پرداخت.
در ابتدا کمپرسور به وسیله دریچه های ورودی، هوا را وارد سیستم خود می کند. این هوا ابتدا باید از فیلتر های مخصوص عبور کند تا از سلامت و خالص بودن آن اطمینان حاصل شود.
در مرحله دوم هوای ورودی به داخل قسمت اول فشرده کننده (المنت اول) فرستاده می شود. در این قسمت هوا فشرده می شود. فشرده شدن هوا در کنار نبودن مایعی برای خنک کردن دستگاه موجب می شود دمای هوای فشرده بسیار بالا برود.
در مرحله سوم، هوایی که به دلیل فشرده شدن بسیار گرم شده بود وارد خنک کننده می شود. خنک کننده دمای هوا را پایین می آورد. هوا با درجه حرارت بالا معمولا مقداری از اکسیژن خود را از دست می دهد و با سرد شدن دوباره به حالت قبل باز می گردد. نکته مهمی که در این مرحله وجود دارد این است که با سرد کردن هوا ممکن است رطوبت و بخار در هوا به وجود بیاید. سیستم خنک کننده اولیه دارای فیلتر هایی است که رطوبت را از هوا جدا می کند و با این کار باعث می شود آسیبی به بخش های دیگر کمپرسور وارد نشود.
در مرحله چهارم، هوای خنک شده دوباره به کمپرسور وارد می شود تا تحت فشار قرار گیرد. در این مرحله با توجه به خنک بودن هوا، فشار بیشتری بر روی آن وارد شده و دما تا حدود 150 درجه بالا می رود.
مرحله پنجم به عنوان مرحله آخر فشرده سازی هوا در کمپرسور آزمایشگاهی شناخته می شود. هوای فشرده شده با حرارت بالا به خنک کننده دوم وارد می شود تا دوباره سرد شود. این هوا پس از سرد شدن وارد مخزن ذخیره کمپرسور شده و یا به صورت مستقیم مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع کمپرسور آزمایشگاهی
کمپرسور آزمایشگاهی برگشتی
کمپرسور آزمایشگاهی پیچ روتاری
کمپرسور آزمایشگاهی اسکرول
کاربرد های مختلف کمپرسور آزمایشگاهی
صنایع ابزار دقیق
صنایع رنگ
صنایع مواد غذایی
صنایع PET
صنایع داروسازی
صنایع تولید کاغذ
دندانپزشکی
دندانسازی
بیمارستان ها و برای پر کردن کپسول های اکسیژن
غواصی و کپسول های اکسیژن مخصوص
تولید انواع گاز ها برای مصارف خاص
روش های نگهداری کمپرسور آزمایشگاهی
همیشه رطوبت را از مخزن پاک کنید. مخزن ذخیره هوای کمپرسور آزمایشگاهی همواره به دلیل رطوبت موجود در هوای فشرده خیس می شود. همیشه سعی کنید پس از پایان کارتان با کمپرسور مخزن های آن را خشک کرده و از بسته ماندن در مخزن ها مطمئن شوید.
دریچه های ورودی را تمیز کنید. پس از گذشت زمان و ایجاد خاک بر روی دریچه های ورودی، کمپرسور سخت تر کار کرده و دچار کاهش توان تولیدی می شود. حتما در زمان های مختلف دریچه های ورودی را تمیز کنید تا مطمئن شوید هوای پاکیزه و بدون آلودگی وارد کمپرسور آزمایشگاهی شما می شود.
در مواقع نیاز فیلتر هوا را عوض کنید. فیلتر های هوا در دو قسمت از کمپرسور مورد استفاده قرار می گیرند. یک فیلتر در قسمت دریچه ورودی برای پاکسازی هوای اولیه و فیلتر دیگر در قسمت خروجی برای کنترل هوای فشرده خروجی نصب شده اند. باید در فاصله های زمانی مشخصی این فیلتر ها مورد بررسی قرار بگیرند و در صورت نیاز تعویض شوند.
مزایای استفاده از کمپرسور آزمایشگاهی
این کمپرسور ها دارای سوئیچ فشار هستند. سوئیچ فشار سطح هوای موجود در مخزن را بررسی کرده و در صورتی که میزان هوای موجود از حدی کمتر شود به کمپرسور دستور کار می دهد. بدین ترتیب به هیچ وجه فشار تولیدی کمپرسور آزمایشگاهی دچار نوسان نمی شود.
کمپرسور آزمایشگاهی دارای طراحی جدیدی است و قطعات به شکلی طراحی شده اند که کمترین سایش را با یکدیگر داشته باشند. به دلیل عدم وجود روغن برای نرم کردن قطعات، سایش کم بهترین گزینه موجود است.
این کمپرسور ها به دلیل استفاده از فشرده سازی دو مرحله ای از قدرت تولیدی بالایی برخوردار هستند.
تنوع مدل ها در این کمپرسور ها بسیار زیاد است و شما می توانید با توجه به نیاز خود بهترین مدل را انتخاب کنید.
طراحی جدید و استفاده از قطعات باز طراحی شده موجب می شود کمپرسور آزمایشگاهی در مقایسه با مدل های دیگر، فضای کمتری را اشغال کند. یکی از دلایل عمده کوچک تر و سبکتر بودن این مدل کمپرسور نیز نبود مخزن روغن و لوله های رساندن روغن به قطعات کمپرسور می باشد.
پس از قسمت خنک کننده دوم دستگاه، معمولا از یک سیستم لرزش گیر برای خنثی کردن لرزش های کمپرسور استفاده می شود. بدون لرزش بودن دستگاه موجب بالا رفتن کیفیت هوای تولیدی و همچنین کاهش سر و صدای آن می شود.